Eλληνικό ήταν το πρώτο αεριωθούμενο αεροπλάνο στον Κόσμο








Του Θωμά Στραβέλη, συγγραφέα – πανεπιστημιακού
Στην Αμερική, πριν πολλά χρόνια, στο σπίτι ενός φίλου μου πιλότου, είδα μια γκραβούρα, με τη μορφή τού πυθαγόρειου φιλοσόφου, αστρονόμου, μαθηματικού, πολιτικού και στρατηγού Αρχύτα, από τον Τάραντο, μια πόλη που ιδρύθηκε από τους Σπαρτιάτες τον 8ο αιώνα π.Χ., και, σήμερα, η κεντρική λεωφόρος τής πόλης ονομάζεται «Magna Grecia» (Μεγάλη Ελλάδα). Είχα συγκινηθεί τόσο, που ένιωθα σαν μικρό παιδί, όταν συνομιλεί με το Θεό, που του εμφανίστηκε ντυμένος την αχλύν και τη δόξα ενός Έλληνα επιστήμονα.

Ο Αρχύτας, σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών ιστορικών, επινόησε και κατασκεύασε ένα αεριωθούμενο περιστέρι, που το αποκαλούσε «πετομηχανή» ή «περιστερά». Ήταν η περιστερά τού Αρχύτα – μια δημιουργία ενός ανθρώπου, που η μοίρα τού ζήτησε να γεννηθεί, να κινηθεί, να ζήσει και να μεγαλουργήσει στην αρχαία Ελλάδα, παρακινώντας στην επιστημονική έρευνα όλα τα μόρια του φωτός, καθώς και τη ζωή μας, ρυθμίζοντας σκέψεις, βήματα και φιλοδοξίες πολλών νέων επιστημόνων τού κόσμου.



Ο Αρχύτας ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε μαθηματικές αρχές στην μηχανική επιστήμη, και ο πρώτος που χρησιμοποίησε την αρχή δράση – αντίδραση, πάνω στην οποία στηρίζεται ως σήμερα η λειτουργία των πυραύλων και των αεριωθούμενων αεροπλάνων.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια