Τι ήταν στην πραγματικότητα η Αργοναυτική εκστρατεία – Οι αργοναύτες έψαχναν για χρυσό







Ένα σημαντικό γεγονός της ελληνικής ιστορίας, από όπου δύσκολα μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα ιστορικά γεγονότα, όμως αυτά υπάρχουν έστω κι αν τα σκεπάζει αρκετά το πέπλο της μυθολογίας, είναι η Αργοναυτική εκστρατεία.

Ο ΜΥΘΟΣ
Στην Ιωλκό της Θεσσαλία, τον σημερινό Βόλο, ζούσαν δυο αδέρφια: ο Πελίας και ο Αίσωνας, γιοι του Ποσειδώνα και από βασιλική γενιά: Όταν λοιπόν ο Αίσωνας κατέλαβε δικαιωματικά τον θρόνο, παντρεύτηκε την Πολυμήδη κι έκαναν έναν γιο τον Ιάσονα. Όμως ο Πελίας κατάφερε να διώξει τον αδερφό του από την πόλη. Ο Ιάσονας έλειπε όταν ο Πελίας σφετερίστηκε τον θρόνο. Ζούσε τότε στο κοντινό Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, όπου την ανατροφή του είχε αναλάβει ο παιδαγωγός Κένταυρος Χείρωνας. Όταν έγινε πια άντρας, ο Ιάσονας πήγε στην Ιωλκό χωρίς να το αποκαλύψει σε κανένα.





Περνώντας όμως ένα ποτάμι και βοηθώντας μια γριούλα, που ήταν η θεά Ήρα, που του υποσχέθηκε ότι θα είναι ο προστάτης του, έχασε το ένα σανδάλιο. Για τον λόγο αυτό ο Ιάσονας μπήκε μέσα στην πόλη της Ιωλκού με μόνο ένα σανδάλι. Ο Πελίας είχε πάρει χρησμό ότι θα φονευτεί από έναν μονοσάνδαλο. Όταν ο Ιάσονας ζήτησε την βασιλεία, που ανήκε στον πατέρα του, αυτός δεν αρνήθηκε αλλά του είπε ότι αυτό θα το κάνει, αφού φέρει το χρυσόμαλλο δέρας, ελπίζοντας ότι εκεί θα σκοτώνονταν κι έτσι θα απαλλάσσονταν από τον διεκδικητή της βασιλείας.

Πώς όμως η ιστορία αυτή σχετίζεται με το χρυσόμαλλο δέρας;
ΤΟ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια